22 Mayıs 2014 Perşembe

Yöremiz Yemeklerimiz


Yöremize özgü çok tüketilen bir bitki: Tırşik

Bu yemek Kahramanmaraş, Osmaniye ve Adana, özellikle de Andırın, Kadirli, Düziçi ve Osmaniye merkezde çok tüketilir. Bu yöredeki insanlar bu yemeği çok severler. Sonbahar kış mevsiminde hemen her evde bulunur. Yapımı zahmetli olduğundan yapıldığında çok yapılıp 1 hafta kadar yenir. Bu yemeğin sağlık açısından çok faydaları olduğu söylenmektedir, bu yüzden "Andırın Doktoru" olarak da adlandırılır. Çok zehirli bir bitkidir, çiğ olarak yenmez. Yemeği ise geleneksel usullerde yapılmalıdır, aksi takdirde ağzınız yara olur…

Tırşik, Akdeniz ikliminin uzandığı alçak ve yüksek yerlerde doğal olarak yetişir. Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye özellikle de Andırın / Kahramanmaraş'ta yapılır. Kışın çok sık yapılan bir çorba çeşididir. Aslen Gâvur Dağı'na özgü bir yemektir. Emeği çoktur, çok zahmetli bir çorbadır, büyüklerimiz çok şifalı olduğunu söylerler, her derde deva bir içecektir. Yılda 7 defa içilmesi gerektiği söylenir. Tırşik çorbasını bilmeyenler içemez, onlara tadı tuhaf gelir ama bizim gibi tırşik sevenlerde olsa da içsek der. Çünkü çok emek gerektirdiği için kolay kolay yapılamaz. Özellikle de Osmaniye dışında olunduğunda da pek yenmez çünkü bitki her bölgede daha farklı bir özellik gösterir.



Önemli not: Tirşik pancarının zehirli olduğu bilinmektedir. Uzun süreli pişirmekle toksin etkisi yok edilebilir.
Tırşik Çorbası Tarifi:
İnce ince doğranan tirşik pancarı (yılan yastığı, yılan bıçağı da denilmektedir) yıkanır ve bir tencereye konur. 
Ölçü: Doğranmış bitkiler tencerenin yarısından biraz fazla olmalı. Tencerenin içine sıcak su ilave edilir (tencerenin ağzından iki parmak aşağı). Bir miktar da yoğurt, nohut ve döğme (aşurelik buğday) ilave edilip iyice karıştırılır ve bekletileceği yere konur.


Bu esnada doğranan bitkiler tencerede sıvı içerisinde yüzer durumda bulunur. Henüz soğumamışken tencerenin içindeki bu yüzer durumdaki kıyılmış yaprakların üzerine yavaş yavaş un ilave edilerek her tarafı unla kapatılır ve hava almaz hale getirilir. Bu esnada tencere fazla hareket ettirilmemeli ki üzerini örten bu hamurlaşmış un bozulmasın. Sonra tencerenin kapağı kapatılıp üzeri de çeşitli örtülerle kapatılıp mayalanmaya (ekşitilmeye) bırakılır. En az 12 saat bu şekilde bekletilir. Sonra örtü ve kapak açılır. Üst kısımdaki hamurlaşan un katmanı bir kaşıkla alınabildiği kadar alınır. Alınamayan kısım karıştırılır. Sıvının tadına bakılabilir, ekşimişse ocağa konup kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra ara ara karıştırılarak 3-5 saat pişirilir. Gerekirse buharlaşan suyun yerine kaynamış su ilave edilerek kıvamı ayarlanır. Yaprakların tadına bakılıp piştiği anlaşılınca sarımsak ve tuz ilave edilir. İyi ekşitilmişse ekstra limon veya nar ekşisi katılmasına gerek yoktur.

Not: Kullanılacak bitkiler taze olmalı çiçeklenmiş olanlar yenmemeli.

Ekşi Sözkük'ten Tırşik ile İlgili Enstanteneler






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder