25 Mayıs 2014 Pazar

Güzellerin Diyarı Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kırmıtlı Kuş Cenneti. Bir kasaba, yanında nehir, arkada Amanos Dağları, dağlardan doğan güneş ve kuşlar. Yaşar Kemal’in köyü Hemite’ye çok yakın olan kuş cenneti 3 yıl önce belediye başkanının amatörce çektiği yalıçapkını fotoğrafları sayesinde keşfedildi.

Kastabala Vadisi’nden çıkan Ceyahan Nehri, Çukurova’da kıvrımlar çizerek denize ulaşır. Nehir, burada yavaşlar ve zaman zaman taşkınlar sayesinde ovayı bereketlendirir. Kimi yerde oldukça genişleyen nehir yatağında, söğüt ağaçları ile kaplı, çakıllarla döşeli tepecikler vardır. Bu tepeciklerin arasında onlarca küçük gölet ve dereler küçük sulak alanlar oluşturur.


İşte Kırmıtlı beldesinin hemen yanı başındaki kuş cenneti, bu nehir yatağında yer alıyor. Kırmıtlı’ya vardığınızda sizi meyve ağaçlarıyla dolu avlularıyla şirin evler ve o evlerin misafirperver sahipleri karşılıyor. Mevsimine göre her tür meyve ağacı var burada: Dut, incir, pabuç inciri, hurma, narenciye. Kasabanın içinde gezerken bir avludan duman çıkıyorsa ve kadın sesleri geliyorsa kafayı içeri doğru uzatıp sadece bir "kolay gelsin" deyin. Kadınlar ekmek atıyordur, yani sacda yufka ekmeği pişiriyorlardır.

Size tavsiyem Kırmıtlı’ya gidecekseniz, önce Yaşar Kemal’in Çukurova’yı anlatan bir romanına başlayın. Buraları dolaşırken o romanın kahramanı siz oluverirsiniz. Yaşar Kemal’in köyü de 5 kilometre ileride, kuş cennetinden görülen kalesiyle meşhur Hemite köyüdür.


Kırmıtlı Kuş Cenneti, nesli tehlike altındaki 4 tür kızböceği için Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olan Kastabala Vadisi’nde bulunuyor. Buradaki çakıllar, söğüt ağaçları, sazlıklar, ufak göletler ve nehir kıyısındaki mera, birçok kuşun beslenmesi ve üremesi için uygun doğal ortam oluşturuyor. Aynı zamanda kuşların göç yolları üzerinde bulunan alan, göçmen kuşlar için önemli bir konaklama yeri. Yıl boyunca 100’ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetinin en önemli özelliği, Türkiye’de üç yalıçapkını türünün yıl boyunca yakından görülebildiği tek yer olması. Bunlardan İzmir ve alaca yalıçapkını nesli tehlike altında ve çok nadir görülebilen türler olduğundan, hem doğa korumacılarının hem de kuş gözlemcilerinın dikkatini buraya çekiyor. Alan, mahmuzlu kızkuşu, gece balıkçılı ve sığır balıkçılı gibi nesli azalmakta olan birçok kuşu da barındırıyor. Susamuru, kuyruk süren (firavun faresi), yabankedisi, kızböcekleri ve sürüngenleri ile kuş cenneti, gelen konuklarına müthiş bir belgesel ortamı sağlıyor.

NASIL GİDİLİR?

Osmaniye-Kadirli yolu üzerinde bulunan, Osmaniye’ye 15 kilometre uzaklıktaki Kırmıtlı beldesine Osmaniye merkezden kalkan Kadirli otobüsleri ve Köy Koop. minibüsleri ile 20 dakikada ulaşılabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder