14 Mayıs 2014 Çarşamba

Gezelim Görelim Osmaniye

Resim 1: Akşam saatlerinde Osmaniye'ye genel bakış
Kaynak: http://www.osmaniyekulturturizm.gov.tr/


Bu yazımda da Osmaniye'de görülmesi, gezilmesi gereken yerlerden biri olan Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi'nden bahsedeceğim...

Zorkun yaylasına çıkmadan,
Karatepe Açık Hava Müzesi'ni gezmeden,
Kök boya ile dokunmuş Karatepe kilimden almadan, 
Osmaniye'nin yer fıstığından tatmadan,
Dönmeyin...

Karatepe – Aslantaş Açık Hava Müzesi
Kadirli İlçesi, Kızyusuflu köyü sınırları içerisinde, Karatepe’nin kuzeyindedir. Kadirli’nin güneydoğusunda olup ilçeye, 22 km, Osmaniye’ye 30 km, Adana’ya ise 130 km uzaklıktadır.
Karatepe-Aslantaş, Osmaniye ili, Kadirli ilçesi sınırlarında M.Ö. 8yy.da, yani Geç Hitit Çağında, kendisini Adana ovası hükümdarı olarak tanıtan Asativatas tarafından, kuzeydeki vahşi kavimlere karşı bir sınır kalesi olarak kurulmuş, Asativadaya diye adlandırılmıştır. Kalenin batısında, güney ovalardan Orta Anadolu yaylasına geçit veren bir kervan yolu, doğusunda Ceyhan Irmağı (tarihi Pyramos) bugün ise Aslantaş baraj gölü yer almaktadır.
Resim 2: Aslantaş Müzesi'nde bulunan kabartmalar
Kaynak: http://www.osmaniye-bld.gov.tr/index.php/tr/kentimiz/osmaniye-kulturu


Kapı binalarının iç duvarları bazalt bloklara işlenmiş aslanlar, sfenksler, yazıtlar ile günün inanç ve yaşayışını sergileyen kabartmalardan oluşan duvar kaplamaları ile donatılmıştır. Bugüne kadar bilinen Fenike ve Hiyeroglif yazı sistemlerindeki en uzun çift dilli metin birer kere her iki kapı binasında Fenike'ce 3. bir örneği de kutsal heykel üzerine işlenmiştir. Böylelikle, Fenike metninin okunabilmesi sayesinde, henüz tam anlamıyla çözümlenmemiş olan, Anadolu’da M.Ö.2 bin yılının başlarına kadar geri giden hiyerogliflerin nihai çözümüne olanak sağlayan bir anahtar ele geçmiş oldu. İşte bu yüzdendir ki Karatepe-Aslantaş yazıtları Mısır hiyerogliflerinin okunmasını sağlayan ünlü Rosetta taşına benzetilmiş, uluslararası bir üne kavuşmuştur. 

Buradaki Finike (çivi) yazıları sayesinde, önceleri tam çözülememiş olan Hitit hiyerogliflerinin okunmasına imkan sağlayan bir anahtar ele geçmiştir. Dünya üzerindeki Hitit yazıları ilk defa burada okunmuştur. Bu yazılarının çözülmesiyle Anadolu’da M.Ö. 2000 yılına kadar giden hiyeroglif yazıların tamamı okunmuştur.
Resim 3: Aslantaş Baraj Gölü
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Aslantas_Baraj_ve_Hidroelektrik_Santrali

Karatepe-Aslantaş’daki eserler, mimari bir bütünün parçaları oldukları için yerlerinden sökülüp kapalı bir müzeye taşınmamıştır. “Açık Hava Müzesi” kurularak eserlerin burada sergilenmesi yoluna gidilmiştir. 
Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu yer, Anadolu’daki diğer ören yerlerinden çok farklıdır. Burası, Aslantaş Barajının yapılmasıyla üç tarafı baraj gölüyle çevrili olup baraj gölü ve Andırın Ovası’na hakim bir tepede bulunmaktadır. Müze, bir yarımada şeklindeki burun üzerinde ve etrafı ormanlarla kaplıdır.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder