13 Mayıs 2014 Salı

Turpun Başkenti


TURPUN BAŞKENTİ

Osmaniye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Kadirli ilçesi, halkın “kırmızı altın” diye nitelendirdiği turp tarımının lider üreticisidir. İlçenin hemen girişinde liderliği temsilen bir turp heykeli gelenleri karşılıyor.

Resim 1: Kadirli'de bulunan turp heykeli
Kaynak: https://www.google.com.tr/#q=kadirli%20turp%20heykeli

Turpu Osmaniye ekonomisi için bacasız fabrika olarak nitelendiren Kadirliler, İlçede bulunan Savrun çayı üzerinde kurulan havuzlarda yıkanarak paketlenen ilk turplar İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere gönderiliyor.           
Resim 2: Turpun çayda yıkanıp paketlenmesi
Kaynak: http://www.osmaniyehaber.com.tr/haber/574-kadirlide-turp-sezonu

Turp tarladan sofraya zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlada başlanan hasat işlemi şehrin merkezinden geçen Savrun çayı üzerinde kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunu kadınların oluşturduğu işçiler turpları tek tek yıkayarak paketleyip satışa hazır hale getiriyor. Daha sonra kadınların torbaladığı turplar erkek işçiler tarafından kamyonlara yükleniyor. Kamyonlar büyük şehirlere doğru yola çıkıyor

Turp, 35 bin dekar alana ekiminden, sökülüp, temizlenip yıkanarak, torbalanmasına ve yurt geneline sevkine kadar geçen aşamalarda beş bin kişiye iş dolayısıyla en az otuz bin kişiye ekmek kapısı olur. Yılda ortalama olarak 15 milyon TL Kadirli’ ye gelir sağlar. Türkiye’ de tüketilen kırmızı turpun % 70’ i Kadirli’ de üretilir.
Resim 3: Turpun yemeklerde kullanımı
Kaynak: http://www.2eylul.com.tr/yasam/kirmizi-turpun-faydalari

Peki, turpun yararları nelerdir?

Öksürük, boğmaca, bronşite ballı turp suyu, eklem yerleri iltihabına çiğnenerek yenirse iyi gelir. Antibiyotik özelliği ile yaraları iyileştirir. İştah açar, hazmı kolaylaştırır, vücudu ve karaciğeri kuvvetlendirir. Safra ve idrar söktürücüdür. Siyah turp rendelenip suyla bekletilip balla karıştırılarak sabahları aç karnına 15 gün içilirse böbrek taşlarını söker. Turpun tohumu, yaprağı ve kendisi hepsi ayrı ayrı birer şifadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder