30 Mart 2014 Pazar

PÜSKEVİT DİYARI OSMANİYE


PÜSKEVİT DİYARI OSMANİYE

Fıstık, buğday, küncü, darı, kavun, karpuz, turpla, narı...Osmaniye'nin püren kokar arı balı.
Bu yazı dizisinde sizlere 1996'da Adana'dan ayrılarak, il olmanın haklı gururunu yaşayan Osmaniye'nin tarihinden, kültüründen bahsedeceğim. 
Hadi buyurun bakalım...
Resim 1: Püskevit Diyarı
Kaynak: https://www.google.com.tr/search=devletbahCelicaps

GENEL BİLGİLER
Yukarı Çukurova’da, Ceyhan Nehri’nin doğu yakasında yer alan, alabildiğine geniş hinterlandıyla Osmaniye; Ceyhan Nehri, Hamıs, Karaçay, Kesiksuyu ve Sabun Çayları nedeniyle sulak, hem de Çukurova’yı doğuya bağlayan yolların kavşağında olması nedeniyle işlek bir bölgededir.

Çukurova’ya has zengin tarım toprakları ve geniş ormanları ile şirin bir ildir. Osmaniye; Karatepe, Aslantaş Açık Hava Müzesi ve Antik kentleriyle önemli turizm merkezidir.
Resim 1: Osmaniye Haritası

OSMANİYE TARİHİ
Osmaniye ve yöresi ilk çağdan itibaren Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans gibi devletler ile bazı kavimlerin yaşayışlarına sahne olmuştur. Türklerin Osmaniye ilk gelişleri VII.yy’da Harun Reşit döneminde Abbasi orduları ile olmuştur. Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Malazgirt’de Bizanslıları mağlup etmesi üzerine Türklerin Anadolu’ya gelişleri hızlanmıştır. 1517 yılında Osmanlı padişahı Yavuz sultan Selimin Mısır seferi sonucunda bölge Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

Bölgede 1490-1500 yıllarında Payas (Üzeyir) sancağına bağlı Kınık nahiyesi kurulmuştur. Halkının tamamı Türk ve Müslümandır. Kasabanın Kınık nahiyesi adıyla birde ayrı kanunnamesi vardır. XIX. yy’da Osmanlı bölgede otoritesini yitirmeye başlamış, bu dönemde mısır valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1833’den 1840 yılına kadar bölgeye hakim olmuştur. 1840 yılında imzalanan Londra Anlaşması ile bölge tekrar Osmanlı hakimiyetine geçmiştir 

II. Meşrutiyet ile Osmaniye Cebel-i Bereket Sancağı Yarpuz’dan Osmaniye merkezine taşınmıştır. Bu idari yapı 1924 yılına kadar devam etmiştir. Sancak merkezinin Osmaniye’ye taşındığı sırada Osmaniye nüfusu 7000 civarındadır. Dünya savaşında, önce İngilizlerin sonrada Fransızların işgaline uğramıştır. Ankara antlaşmasından sonra Fransızlar 7 Ocak 1922’de Osmaniye’den çekilmişlerdir. 

Cumhuriyetin ilanı ile idari yapılanma yeniden şekillenmiş ve Osmaniye kazası vilayet yapılmıştır. 1 Haziran 1933 yılına kadar vilayet olan Osmaniye bu tarihte kazaya dönüştürülerek Adana iline bağlanmıştır. Nihayetinde 24.10.1996 gün ve 4200 sayılı kanunla il statüsüne kavuşmuştur. 

TANITIM FİLMİMİZ

İnsanı var cana yakın
Yiğitleri akın akın
Hadi siz de gelin bakın
Osmaniye Kadirli'me






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder